Nyitólap  Legyél a barátom!  Írj levelet!  Játék  Törpediszkó, Videóklippek, Szenzáció  Tinizenedoboz, Tinivideóklippek, Tiniőrültségek  Dalok, versek  Mesesziget  Sztárok  Világsztárok  Autogramcímek  Mindennapok  Látogatások Gyerekviccek  Fakanál  Ajándékbolt  Libri Shop  Bannercsere  Rólunk írták  A Szerzőről  Impresszum

Tudtad-e?


VARRNI ÍZLÉSESEN - ÁLOMSZÉP DOLGOKAT!

Nagyon érdekes dolgokat varrtok: gyönyörű ágyneműkészleteket apró gyermekeknek, szoptatópárnákat, melyek külföldön már hosszú évek óta népszerűek, falvédőket zabálnivaló mesefigurákkal, fürdőlepedőket kisgyermekeknek… Mióta foglalkoztok ezzel?
2005 elején alakult a cégünk, családi vállalkozásként, mint a mesében, gyakorlatilag a tudatosság teljes hiányával. Akkoriban vártuk a gyermekünket, és mivel a párom előzőleg a vendéglátóiparban dolgozott, abban biztosak voltunk, hogy ez az út már nem lesz számára járható a bébivel való otthonlét után következő munkavállaláskor. Mivel szakmáját tekintve varrónő, így egyértelmű volt, hogy a kisfiunknak ő varrja meg a babakelengyét, ami persze -mondanom sem kéne- nagyon kedves foglalatosság volt számára. Lassanként, a szintén bébiprojekt előtt-alatt álló barátok, és ismerősök is megbízták egy-egy babaszoba textil kiegészítőinek elkészítésével, innen pedig már szinte adta magát az, hogy szélesebb körben is elkezdjük terjeszteni termékeinket, és az idők szavára hallgatva megcsináljam a honlapunkat, a http://www.szopiparna.hu/ -t.


Hogyan dolgoztok: boltok részére, katalógusok részére, ahonnét rendelni lehet a termékeiteket? Kiállításokon is bemutatjátok ízléses portékáitokat?
Termékeinket igyekszünk minden olyan internetes fórumon, és hirdetési felületen népszerűsíteni, ahol a kismamák rátalálhatnak, mert tudjuk, hogy a gyermekvállalás anyagi terhe számos családnak nehézséget okoz, ezért jó alternatíva lehet, a gyártói ár-érték-minőség tekintetében kiemelkedő kínálatunk a magyar piacon. Alapvetően rendelésre dolgozunk, a rendelt árut viszonylag rövid idő alatt (2-10 nap) elkészítjük, de természetesen mindig van készen is termékünk.
Offline(hagyományos) üzletünk egyenlőre nincs, csak interneten, kis számú viszonteladónk által, és bababörzéken értékesítünk. A bababörzéken, a honlapunkon található árakhoz képest valamivel alacsonyabb áron kínáljuk termékeinket, mert a bababörzék jellege, és az általánosan elterjedt nézet (miszerint a börzéken mindenhez olcsóbban hozzá lehet jutni) ezt megköveteli. A börzék -az évi négy budapesti nagybörze kivételével, melyeken rendszeresen részt veszünk- vidéki nagyvárosokban kerülnek megrendezésre hétvégéken, heti, két heti rendszerességgel, amelyekről honlapunkon mindig tájékoztatjuk látogatóinkat. Termékeink megtekinthetők székhelyünkön, Budapesten, a XVII. kerületben.


Terveitek: a belföld meghódítása vagy terjeszkedni külföldre is?
Jelenleg éppen folyamatban van egy projektünk, melyben a Spanyol piac meghódítása a cél, de mivel még csak alakul a dolog, ezért ez még nem hivatalos.

Melyik terméketeknek van abszolút sikere? Mi iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet?
Az elmúlt három év adatai alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy legkeresettebb termékünk a kismamapárna, de jól tudjuk, hogy ez annak is köszönhető, hogy a honlapunk, a szopiparna.hu, a párnára lett optimalizálva, ezért nem mindenki találja meg a többi termékünket. Ennek kiküszöbölésére készítem most a következő honlapunkat, a http://www.babafelszereles.hu/ -t, melyen a párna csak másodlagos szerepet kap az egyéb termékeink mellett, melyek a következők:
saját gyártásban a 2,3,4,5 részből álló bébi és gyermek ágynemű garnitúrák, kapucnis fürdőlepedők, falvédők, bébi nyakpárnák, bébi oldal fektető párnák, viszonteladóként a pamut gumis lepedők. A nagyon közeli jövőben szeretnénk elkezdeni a kókusz pólyák, hordozókendők, angol pólyák gyártását is. Újdonság lesz, hogy viszonteladóként fogunk forgalmazni babakocsit és játékos plüss díszpárnákat is.

Milyen anyagból készülnek a kisgyermekeknek a dolgok? Mindent a természetesség, minőség, egészséget óvó összetétel jellemez?
Termékeinkre általánosságban elmondható, hogy bababarát anyagból készülnek, mert a külső részük(melyek érintkeznek a baba bőrével) 100% pamutból készülnek, az ágyneműk, kiegészítők töltetei pedig vlies, ami olyan, mint a kabátok bélése. A kismamapárnák huzata ugyancsak 100% pamut, de a töltetük kétféle. Az egyik speciális, erre a célra tökéletes, kiváló szóródási képességű polisztirol mikrogyöngy (magyarul apró hungarocell golyócskák), mely anyag abszolút semleges hatású és semmilyen élettani Hatással nincs az emberre és elsősorban a csecsemőkre. Szintén jó szóródási tulajdonságú a másik, tönkölybúza pelyva töltet is, ez azonban egy bio töltet, mely kifejezetten jótékony hatású a csecsemőkre és a szülőkre nézve is. Hátránya a mikrogyönggyel szemben a súlya, de ez a normál használatot nem befolyásolja, csak a szállíthatóságot korlátozza. Ezt a töltetet kifejezetten a bio elkötelezett szülőknek szoktunk ajánlani, és jelenleg ez a legegéségesebb megoldás a kismamapárnák piacán.

Közeljövőbeli tervek, mit mindent terveztek 2008-ban megvalósítani?
Idei tervünk, a már említett Spanyolországi projekt beindítása mellett az új termékeink forgalmazása, és promótálása.
Nem kevésbé fontos tervünk a honlapjaink látogatottságának növelése.
Megalakulásunk óta, honlapunk, a http://www.szopiparna.hu/ látogatottsága -viszonylagosan speciális célközönsége ellenére- ha lassan is, de folyamatosan növekszik, ez pedig (és az újabb értékesítési területek, a börzék és a viszonteladók) automatikusan növekedést eredményezett a kezdetekhez képest, mely -reményeink szerint- cégünk fő hajtóereje lesz a jövőben is.

 
 


ZALABA ZSUZSA: VARÁZSTOLL (Mesekönyv kicsiknek és nagyoknak)

Lassan háromnegyed éve, hogy megjelent Zalaba Zsuzsa újabb mesekönyve, a Varázstoll, mely a gyermekeket elvezeti a Duna folyó mellett található erdők, városok, várak titokzatos világába, manók és törpék közé.

Megismerhetjük az itt élő embereket is, s a történelem igen rejtélyes módon a varázstoll segítségével megváltoztatható, illetve kifürkészhető lesz!!!

A színes izgalmas mesekönyv a pozsonyi Madách Könyvkiadó gondozásában jelent meg és nemsokára a boltokba kerül.

Ha bárkit vagy bármilyen könyvesboltot érdekelne a mesekönyv, a következő telefonszámon rendelhet belőle: 00421/2/45258599 vagy: 00421-2-45246934. A rendelést a megadott címre postázzák.

A könyvet a pozsonyi MADÁCH KIADÓ adta ki.


FOCI EB 2008 - FOCIŐRÜLET, FOCITÖRTÉNELEM

UEFA EURO 2008-06-18
CSAPATOK:
 
Ausztria (azt mondják az utolsó osztrák focisztár Andreas Herzog volt, az osztrák futball Mozartjának pedig Matthias Sindelart tartják, aki egyébként cseh származású volt, Matej nevét évekkel később németesittette)

Csehország (azt tudni kell, hogy Jozef Masopus, Panenka, Pavel Nedved neve legendaként ismert a cseh focitörténelemben)

Franciaország (a lengyel származású Raymond Kopa, valamint Just Fontaine, Michel Platini, Jean Tigana, Papin, Zinedine Zidane, Thierry Henry felejthetetlen alakítást nyújtottak a francia fociban)

Görögország (egy jó görög focista: Delikarisz, s egy nagy történelmi pillanat: 2004-ben Európa trónján állnak)

Hollandia (több jó focistájuk volt a focitörténelmük során: Vos, Johan Cruyff, Rob Rensenbrink, Ruud Krol, Ruud Gullit, Van Basten)

Horvátország (a 98-as VB gólkirálya: Davor Suker)

Lengyelország (a hősök: Deyna, Lato, Boniek, Leo Beenhakker)

Németország (az aranylábúak: Gerd Müller, Paul Breitner, Franz Beckenbauer, Matthäus, Ballack)

Olaszország (a legendás nevek: Mazzola, Paolo Maldini)

Oroszország (az ukrán tehetségek: Onopko, Juran)

Portugália (a fekete csillag: Eusebio, s az ígéretesek: Simoes, Coluna, Augusto)

Románia (Hagi a sikercsillag, Dumitrescu, Popescu, Belodedici, Stelea, Moldovan, Munteanu)

Spanyolország (Zidane, Ronaldo, Ronaldinho, Maradona, Puskás, Luiz Suarez)

Svájc (Chapuisat, Sutter, Sforza, Max Abbeglen, Türkyilmaz, Henchoz)

Svédország (Ravelli, Brolin, Patrik Andersson, Dahlin, Henrik Larsson)

Törökország (Hakan Sükür)
 
Helyszínek:
 
Genf (185 000 lakosa van, csodálatos az itt található Genfi tó és a Reformátorok fala. Hírességek: Jean-Jacques Rousseau, Henry Dunant, Jean Piaget)

Bern (128 000 lakosa van, csodálatos az új Bümplitz kastélya, Holligen kastélya és a Wittigkofen kastélya. Hírességek: Albert Bitzius költő, Ferdinand Hodler festő, Paul Klee festő)

Basel (160 000 lakosa van, híres a Basler Münster, Kleinhüningeni temploma. Hírességek: Jacob Burckhardt, Roger Federer)

Zürich (340 000 lakosa van, itt tanult Albert Einstein, csodaszép a Bellerive Múzeuma és a „Sisakház”)

Innsbruck (130 000 lakosa van, itt található a Tiroli Császári Vadászmúzeum és a Tiroli Vasútmúzeum)

Salzburg (146 000 lakosa van, itt található a híres Hohensalzburg vára, ebben a városban született Wolfgang Amadeus Mozart és Christian Doppler fizikus)

Klagenfurt (90 000 lakosa van, nevezetessége a Minimundus Park, ahol Európa leghíresebb épületeinek kicsinyített másai találhatók)

Bécs (1 600 000 lakosa van, itt született Konrad Lorenz, itt található Sissi nyári rezidenciája, a Schönbrunni kastély, a Hundertwasser háznegyed, a Stephansdom, a Hofburg, a Práter, ahol 1896-ban a világkiállításra felépítették az Óriáskereket) 


MAZSOLA JÁTSZÓHÁZ BUDAPEST SZÍVÉBEN

Interjú Lovas Gabriellával, a Mazsola Játszóház tulajdonosával


Mikor alakult meg a játszóház és milyen előzményekkel, azelőtt is gyermekekkel foglalkozott?
A játszóház 2005 tavaszán nyílt meg a belvárosban. Úgy éreztük, hogy kell egy olyan hely, ahol a picik és szüleik egyaránt kikapcsolódhatnak, mert szerintünk a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Míg a gyerekek a személyzet felügyelete alatt játszanak a játszórészben, addig a szüleik nyugodtan lazíthatnak egy kicsit a kávézósarokban, ahol a kávé és süti mellett magazinok és ingyenes internetezési lehetőség várja őket.
A Játszóház nyitásának ötlete első gyermekem születése után merült fel bennem. Korábban gazdasági újságíróként dolgoztam, rengeteg ember vett körül, változatos életet éltem. Amikor a fiam megszületett, elég nehezen bírtam a bezártságot és az elszigeteltséget. Állandóan kerestem az alkalmat, hogy a kimozdulhassak a gyerekkel. Nyáron ez ment is, de a hosszú téli délutánokon, amikor már sötét volt és rossz idő, sétálni már nem nagyon lehetett. Nem akartam állandóan plázákba cipelni a gyereket, az ottani játszóházak nem is egy ilyen picinek valók. Ekkor bukkantam rá lakóhelyem környékén egy kicsi, barátságos játszóházra, ahol aztán gyorsan törzsvendégek lettünk, mind a ketten jól éreztük magunkat. Nagyon tetszett a hely, néhány dolog azonban hiányzott. Úgy éreztem, hogy szívesen megvalósítanám az ötleteimet, akár egy saját helyen.


Miért éppen ezt a helyet választották a működésükhöz, itt volt kibérelhető helyiség vagy más előnyei is voltak? Csak bent lehetnek a gyermekek, vagy nyáron kapcsolódik hozzá kert – udvar is?
Szerencsém volt, mert a hely a családom tulajdonában volt és már régóta üresen állt. A Játszóházhoz nem kapcsolódik kerthelység, ezért júliusban és augusztusban egyelőre zárva tartunk, de rendezvények céljára nyáron is igénybe lehet venni a Játszóházat. Ha később esetleg ebben az időszakban is lesz igény a szolgáltatásra, megoldható a nyári nyitvatartás is.


Hány kollégájuk van, mennyi embert foglalkoztatnak? Ha egy-kettő vigyáz a picikre, s hirtelen jön hozzájuk még húsz gyermek, akkor mi a megoldás, hívnak gyorsan segítséget vagy bevállalják ketten a rengeteg gyerek felügyeletét vagy van egy létszám, amin túl nem fogadnak újabb gyermekeket?
Általában hozzánk a szüleikkel együtt járnak a gyermekek. Néhány órás gyermekfelügyeletet is vállalunk, de kizárólag előzetes bejelentkezés alapján. Így mindig tudjuk, hogy hány gyerekre számíthatunk a következő napon, és szükség esetén rendelkezésünkre áll kipróbált, bevált kisegítő személyzet. A régi alkalmazottakkal is megmaradt a jó kapcsolat, így rájuk is lehet számítani - a törzsvendégek nagy örömére.  
Nagyon körültekintően válogatom meg a személyzetet, hiszen nagy felelősség gyerekekkel foglalkozni. Vendégeink igénylik az állandóságot, mert szívesebben jönnek a gyerekek, ha nem csak a helyet kedvelik meg, hanem azt a személyt is, aki vigyáz rájuk. Az anyukáknak is jólesik végre beszélgetni egy kicsit, gyakran baráti kapcsolat alakul ki dolgozóink és a vendégek között.


A Mazsola név egy híres – közismert mesét juttat eszembe, s ha innét vették a nevet, csupán a nevet vették át a meséből vagy egyéb módon is együttműködnek a mese szerzőjével, a meseelemeket a foglalkozások során is felhasználják? Vannak Mazsola játékok, létezik-e egyáltalán Mazsola plüss? Vannak Mazsola foglalkoztató könyvecskék, kifestők?
Mazsola Játszóház a Bálint Ágnes meséjéből ismert kismalacről kapta a nevét. Elsősorban azért esett rá a választásom, mert egy olyan magyar mesefigurával szerettem volna a játszóházat képviselni, amely közel áll a 0-4 éves korosztályhoz. Ráadásul a báb tervezője, Bródy Vera, édesapám nagynénje.


Hogyan lehet bővíteni a játszóházat, több helyen nyitni esetleg ilyen kuckókat vagy egyszer majd nagyobb helyre költözni? Mennyi gyermeket tud most befogadni a játszóház?
A játszóház most egyszerre maximum 15 gyereket tud fogadni. Nem kizárt a bővülés, de csak a helyszínen, bár elég korlátozottak a lehetőségek. Szerintem a hely népszerűségéhez hozzájárul „kuckós” jellege és átláthatósága, ami egy nagyobb területen valószínűleg nem érvényesülne. Semmiképpen nem szeretnénk a plázákban található hatalmas játszóházakhoz hasonlítani, mert ott az általunk megcélzott korosztály nem érezni jól magát – amit gyakorló anyukaként magam is tapasztaltam. A plázás típusú játszóházakból már különben is rengeteg van.
Más helyre semmiképpen sem akarunk költözni. Én a belvárosban születtem és itt nőttem fel, és a forgalom, a rossz levegő, a zsúfoltság  ellenére nagyon szerettem itt élni. Bízom abban, hogy az ötödik kerület újra vonzó lakóhely lehet a fiatal családosok számára, és talán a Mazsola Játszóház egy picit megkönnyítheti az itt élő anyukák mindennapjait.
A játszóház nyitása óta rengetegen megkerestek minket egy „Mazsola-lánc” vagy franchise létrehozásának igényével, de jelenleg nincsenek ilyen terveim


Megéri ilyen fába vágni a tulajdonosnak a fejszéjét?
Attól függ, mit akar a tulajdonos. Ha gyorsan nagy profitra szert tenni, akkor semmiképpen sem javaslom játszóház nyitását.


Milyen rendezvényeket, műsorokat rendeznek a gyerekeknek? A szülinapi partikat is a pici gyermekeknek szervezik meg vagy ott a szülő dönti el, ki vesz részt a szülinapi partin, ők hivják meg akkor a résztvevőket is, a programot is ők valasztjak ki, a helyszín adott viszont és a szervezők?
A játszóházban már tartottunk nyitóbulit, gyereknapi bulit és farsangi bulit, minden évben jön a Mikulás (többször is)  és van húsvétkor nyuszi party. Ezeken a rendezvényeken természetesen mi szervezzük meg a programot.
A játszóházat hétvégenként ki lehet bérelni szülinapi zsúrok és egyéb rendezvények céljára. Ilyenkor  a szülő maga dönti el, hogy szeretne-e animációt, vagy megelégszik a szabad játékkal. Többször kipróbált színvonalas szórakoztatást tudunk nyújtani a gyermekeknek igény esetén, amely fejlesztő játékokat, mondókázást, ügyességi játékokat, arcfestést, diavetítést  is tartalmaz. Ha a ünnepelt még csak az első, vagy második szülinapját ünnepli, akkor azonban igyekszünk a szülőket rábeszélni arra, hogy maradjanak a szabad játéknál, hiszen tapasztalataink szerint az egész picik ezt sokkal jobban élvezik, mint a kötött programokat.

Miért pont a leg-legkisebb gyermekkorúak felügyeletét vállalták fel, ha a családban van 1 és 5 éves gyermek, akkor legjobb lenne mindkét gyerkőt egy helyen hagyni, s nem két külön helyre vinni, az ilyen patthelyzetet hogyan lehet kisakkozni?
Nincs patthelyzet, jöhet a nagytesó is, vigyáztunk mi már tízévesre is. Bármilyen korú gyerek bejöhet, senkit nem zárunk ki, de a játékok alapvetően a 0-4 éves korosztály igényeit elégítik ki. Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert nem akarunk senkinek csalódást okozni. Azért egy-két játék a nagyobbacskáknak is akad, lehet rajzolni, de szívesen mesélünk is nekik.

Mik a jövő évi tervek?
Célunk a folyamatos fejlesztés vendégeink igényei és visszajelzései alapján.MÁTYÁS KIRÁLY KÖNYVTÁRA

Legnagyobb könyvgyûjtõnk Mátyás király volt. Könyvtára, a Corvina, már a maga korában is világhírû. Mátyás más renaissance fejedelmek módjára, sõt õket felülmúlva megtöltötte könyvtárát a XV. század legszebb köteteivel. Nem csak pompaszeretet ösztönözte erre. Olvasó volt. Könyvtára nem is állt csupa díszmunkából. A Corvina ránk maradt kéziratainak egy része oly egyszerû kiállítású, hogy bármely kolostor állományába is tartozhatott volna; épp csak Mátyás címere díszíti õket, s néhányon még a címer is hiányzik. Tartalmuk miatt tartotta ezeket könyvtárában. Humanista tisztelõi tömérdek versben, levélben és ajánlósorban emlékeznek meg olvasottságáról. Túlzó hízelgéseik mellett elmondanak tényeket, melyekbõl látjuk, hogy Mátyás magas irodalmi mûveltséggel telített légkört teremtett maga körül. Háborúban tábori ágyán esténként verseket vagy tudományos mûveket olvas, békében dús asztala mellett kora híres tudósaival vitázik, szabad óráiban pedig tervrajzok készítése közben megálmodja a világ legnagyobb tudományos intézetét. Nem külsõ hatásra vagy hatásvadászatból, hanem hajlamánál fogva volt igaz könyvbarát, gyûjtõ és mecénás.
"Mátyás király asztalánál - meséli Galeotto, a Corvina könyvtárosa - mindig vitatkozás folyt komoly vagy kellemes tárgyról, vagy pedig költeményeket dalolnak. Zenészek és hárfások voltak ott, kik a hõsök tetteit honi nyelven lant kíséretében énekelték." Ha a lantosok elhallgattak, irodalmi kérdések kerültek szõnyegre, s Mátyás talpraesett klasszikus idézetekkel fûszerezte a társalgást. Kitûnõen ismerte a régi latin írókat, hiszen a fennmaradt 170 hiteles Corvin-kötetbõl 56, a mai állomány egyharmada, ókori remekírók mûveit tartalmazza. Utánuk - a mai jegyzékek tanúsága szerint - legélénkebben a szintén még a klasszikusok közé sorolt egyházatyák írásai iránt érdeklõdött: 42 ilyen kódex maradt ránk.
Már nem tudjuk eldönteni, hogy a szép "könyvtartó ház" a Fioravanti által épített 340 szobás budai királyi palota melyik szárnyán volt. Bonfini verses felirata a fõkapu fölött mindenekelõtt a könyvtárra hívta fel a belépõ figyelmét: "Érc, márvány és könyv nem hagy enyészni soha." Naldus Naldius, Ugoleto barátja, négyénekes költeményben zengve a Corvina dicséretét, leírja helyiségeit is. Szerinte az elõcsarnok boltozatos mennyezetére az ég volt festve a csillagok amaz állásával, melyben akkor voltak, amidõn Mátyást 1469-ben Csehország királyává választották. A következõ két ugyancsak bolthajtásos teremben a könyvek hárompolcos, faragványos állványokon feküdtek, s az állványokat arannyal átszõtt piros bársonyfüggönyök védték a portól és fénytõl, melyet egyébként az ablakok függönyei is tompítottak. Az egyik terem közepén Mátyás kerevete állt, melyen a király sziesztázva olvasgatott.AZ ÓKORI VILÁG 7 CSODÁJA

Több mint kétezer évvel ezelőtt a bölcs, nagytudású emberek jegyzékbe foglalták azoknak a létesítményeknek a nevét, amelyeket láttak vagy tudtak a létezésükről. Kr.e. 120 körül egy görög Szidóni Antipater hét olyan építménnyel rukkolt elő, amelyek a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszenek. Ezek a csodák a mai napig a világ 7 csodája néven maradtak fenn, s ezekből mára már csak egyetlenegy áll. Sajnos.

A GÍZAI NAGY PIRAMIS

Ez az óriási egyiptomi piramis a legrégibb ókori csoda, sőt, a mai napig áll is. A nagy piramist Khufu fáraó sírjának készítették, akit a görögök Kheopsznak neveztek.
Egy ókori temetőben található, Gízában, a Nílus folyó partján, a modern Egyiptom fővárosával, Kairóval szemben.
Százezer ember több mint húsz évig építette. Több mint kétmillió, egyenként 2,5 tonnás kőtömbből épült.

A BABILONI FÜGGŐKERTEK

Az ókori Babilon városának legfőbb nevezetességei voltak. Állítólag Babilon királya, II. Nabukodonozor parancsára készültek Kr. E. 600 körül. Babilon a modern Irak fővárosától, Bagdadtól délre, az Eufrátesz folyó partján feküdt. Azt mondja a fáma, hogy a király honvágytól gyötrődő feleségének, Amytisznek építtette a függőkerteket, hogy azok emlékeztessék őt Perzsia hegyei között fekvő szülőföldjére.
A kertek nedvességét egy kitünő öntözőrendszer biztosította, a legfelső teraszra taposómalom segítségével juttatták el a vizet, s onnét vízesések formájában folyt lefelé minden szintre.

AZ EPHESZOSZI ARTEMISZTEMPLOM

Lídia (a mai Törökország része) utolsó királya Krőzus volt, mérhetetlenül gazdag uralkodó. A holdistennő tiszteletére építtette e nagy márványtemplomot, s ezt az istennőt hívták a görögök Artemisznak, a rómaiak Dianának.
Ez a templom lett a klasszikus világ leghatalmasabb temploma, nagyobb, mint a Parthenon, amelyet később emeltek Athénban.
Kr. E. 356-ban a templom porig égett, s mivel különös módon éppen ezen a napon született Nagy Sándor, évekkel később pont ő építtette újjá.

ZEUSZ SZOBRA OLÜMPIÁBAN

Csaknem háromezer évvel ezelőtt Olümpia volt Görögország egyik legfontosabb vallási központja.
Az ókori görögök Zeuszt, az istenek királyát imádták, s tiszteletére rendszeresen szerveztek olimpiai játékokat. Több mint 1100 éven át négyévente került sor e játékokra, s olyan fontosságot élvezett, hogy erre az időre felfüggesztettek minden háborút.
Egyszer Olümpia lakosai elhatározták, hogy templomot emelnek Zeusznak. El is készült, majd a belsejébe Pheidiasz szobrász készítette el Zeusz szobrát.

A HALIKARNASSZOSZI MAUZÓLEUM

Mauzolosz Kária uralkodója volt, mely a perzsa birodalom részét képezte.
A tartomány fővárosa Halikarnasszosz volt, amely a mai Törökország turistaparadicsoma, és Bodrum a neve.
Mauzolosz a testvérét, Artemisziát vette feleségül. Hatalma egyre nőtt, és egyedülálló síremléket kívánt felállítani felesége számára. Mauszolosz meghalt, így özvegye folytatta a munkálatokat. A létesítményt mauzóleumnak nevezték el, nagyméretű, ünnepélyes síremléket jelent, de maga a név, a király neve után lett kitalálva.

A RHODOSZI KOLOSSZUS

A Kolosszus egy óriási szobor volt, amely Rhodosz szigetének kikötőjében állt, a mai Törökország partjai közelében, az Égei-tengeren. Bronzból készült és kb. 33 méter magas volt. Egy Kharesz nevű építész tervezte, elkészítése 12 évig tartott.
Egy földrengés döntötte romba, térdben eltörött, s 900 évig hagyták ledőlve.
Egy szír uralkodó foglalta el később Rhodosz szigetét, s 900 teverakománnyal szállítatta haza a bronzot, amiből a szobor készült. Ezt eladták valószínűleg s pénzt vertek belőle.

AZ ALEXANDRIAI VILÁGÍTÓTORONY

A Kr. E. 3. században Alexandria városa világítótornyot épített, s ennek köszönhetően a hajók elkerülték a part menti zátonyokat, és biztonságosan juthattak be a kikötőbe. A torony úgy működött, hogy éjszakánként tüzet raktak, a tűz fényét tükrökkel felerősítették, nappal pedig füstoszlop emelkedett a toronyból az ég felé.
A világ első világítótornya 1500 évig állt.


pasipotlo pasipotloparna pasipotlo-parna oleloparna pasi-parna parnapasi Segal Timedesign Mamapakk Internet-work AloeFloridaFLP Jelenet Csutkamano Ersto Riedex Cukorfalat Kelleibt Judit-Jelenet Kunmadaras motor sport